Michel Bongers (1963, Bemmel) is een freelance publicist die al meerdere boeken heeft geschreven over verschillende aspecten van de Betuwe en een aantal van haar inwoners.

Zijn boek “De Heuvel” (juni 2014) is een historische roman over de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op ware feiten over de Duitse hospitaalsoldaat Ewald Weckers die in Kasteel Doornenburg gelegerd is geweest en in de felle strijd in het voorjaar van 1945 zijn goede vriend (ook een hospitaalsoldaat) verloor. Bongers heeft gesprekken gevoerd met de echte Ewald voor zijn boek.

In het boek is het 1974, en Ewald is inmiddels in Duitsland als arts werkzaam, en keert hij terug samen met een vriendin (Claudia Schmidt). Zij strijken neer in hotel-café-restaurant Het Wapen van Bemmel. Samen onderzoeken zij wat er met zijn gesneuvelde vriend is gebeurd. Die vriend was destijds de geliefde van Claudia.

Er volgt een wonderbaarlijke en spannende zoektocht die beiden tot in alle hoeken van het historische Betuwse oorlogstoneel brengt. De centrale rol is daarbij weggelegd voor de locatie De Heuvel, welke daarmee de naamgever is voor het boek.

Naast de ontwikkelingen die zich voordeden in de Betuwe in de periode 1944-1945 worden allerlei vermakelijke beschrijvingen van de Betuwse cultuur gegeven.

In de verhaallijn zitten elementen uit zowel het thriller-genre, uit de historische roman, een streekroman maar ook uit een historische samenzweringstheorie.

De ontwikkelingen zijn verrassend en de ontknoping is bijzonder maar ook ontroerend.

In het boek zijn vrijwel alle grote gebeurtenissen in de Betuwse dorpen op een beeldende wijze neergezet. Bekende maar ook minder bekende feiten zoals bijvoorbeeld de oorsprong van de naam van kwekerij De Mustang worden her en der in het boek vermeldt.

Het boek leest prettig en verveelt geen moment.

Het biedt voor hen die bekend zijn met de geschiedenis van de oorlog in de Betuwe vele herkenbare momenten. Voor hen die weinig of geen kennis van de oorlog hebben is het een prettige manier om er een beeld bij te krijgen. Zeker als men niet zo geïnteresseerd is in opsommingen van gevechtshandelingen, kaarten van troepenbewegingen enzovoort.

Het boek geeft veel meer een menselijke kijk op wat oorlog en strijd betekent en laat zien hoe vele jaren later mensen nog worstelen met de gevolgen.

Het boek sluit af met een prachtige serie foto’s van de Betuwe uit 1944/1945 en met lijsten van gesneuvelde Betuwse burgers.

Het boek is verkrijgbaar via een aantal regionale boekhandels.